Välkommen att följa mig genom mina dagar som mamma, fru, dotter, egenföretagare.. och bara Madde! Detta blir som min öppna dagbok med stora och små funderingar, åsikter och bilder...

tisdag 3 januari 2012

Nellie & Norahs start!

Men vet ni, jag hittade en ännu bättre text :)
Sammanfattningen från starten!
Kul att hitta, kul att läsa!
Tyckte jag iaf ;)

Hej!

Här kommer en kort sammanfattning på familjen Nilssons start på år 2007.

Måndagen den 1 januari packar pappa Mathias lådor för flytten till Porsmavägen. Eftersom mamma varit förkyld länge och nu även har ont i halsen bestämmer hon sig motvilligt för att ta med sig Mirabelle till primärvården i Vbg för att kolla så att dom inte bär på halsfluss. På vägen in till Vbg så känner hon att sammandragningarna som startat under morgonen är kvar och tilltar lite… Tänker att det nog är stress eftersom det händer mkt just nu, (jul, nyår, flytt, snart tenta, osv.) Hur som helst, väl inne på primärvården blir sammandragningarna starkare och det blir lite besvärligt... Får väl gå till förlossningen när jag ändå är här tänker hon. Misstänker att de kommer ge henne en alvedon och restriktioner om att ta det lugnt och inte lyfta något… Men istället så går slemproppen och en läkare konstaterar att Madde redan är öppen 2-3 cm och det är förlossning på gång. Det blir en spruta i benet med värkhämmande och en spruta med kortison för att påskynda tvillingarnas lungmognad. Någonstans mitt i röran (innan gynundersökningen) så rings Mathias in för att ta hand om Mirabelle. Tina rings senare för att hämta Mirabelle (Maddes föräldrar är på väg hem från norrland…). Sen är det ambulans upp till Östra sjukhuset i Gbg. Och Mathias efter i bil så fort Tina hunnit hämta Mirabelle.

Uppe i Gbg byts det värkhämmande droppet ut mot ett annat som tros ha bättre effekt (och det har det…). Men det går inte att förhindra att Madde fortsätter ha sammandragningar och fortsätter öppna sig.

Tisdagmorgon är Madde öppen 6-7 cm och personalen gör sig redo för förlossning. Under dagen kollas Madde och hennes mage regelbundet med CTG (mäter sammandragningarna och kollar tvillingarnas hjärtslag). Madde får inte lov att röra sig, inte ens sitta upp.

Onsdagen startar med att droppet tar slut. Man får inte ha sånt dropp längre än två dygn så nu är det bara en tidsfråga innan Madde och Mathias är trebarnsföräldrar. Äntligen får Madde lov att sitta upp igen och tom gå på toa själv… Och gå på toa är precis vad hon gör och så känner hon att det inte känns riktigt som vanligt. – MATHIAS, nu kommer barnet! Ropar hon från toaletten och plötsligt är hela rummet fullt av personal. De lyfter upp Madde på sängen igen och gör sig klara för att ta emot tvilling 1… men nu händer ingenting… knappt en liten sammandragning ens… Efter en liten stund sätter man in dropp igen, denna gång med värkstimulerande. När de höjt detta dropp några gånger så går allt fort. Klockan är 15:15 när droppet sätts in och klockan 16:00 är Nellie ute. 16:15 har Norah med kommit ut. Nu har Mathias 4 flickor! J En bra förlossning. Madde hade en intensiv timme och fick jobba en del, så hon är hyfsat matt… hon är jättetrött och vill helst bara sova… men hon får först vänta på moderkakan… och sen på toa... och sen vila… och så äta och lite vila till…

Vid 20-tiden fick de komma över till ett rum på BB och vid 22 var det dags att besöka småtjejerna en våning upp på neonatalavd. Spännande!

Nellie vägde 1060gram och Norah 1045 gram. 34 resp. 36 cm långa. Små prinsessor men starka och välmående!

Dagen efter var mormor, morfar och storasyster Mirabelle på besök! Som mamman hade längtat efter sin ”stora” tjej!!! Jättemysigt att ses!!!

Under dagen fick mamman och pappan vara inne och hälsa på sina småtjejer och även hjälpa till att sondmata. På kvällen åkte pappan hem och sov över hos mormor och morfar med Mirabelle medan mamman var kvar. Hon fick ha ute Nellie i 3 timmar och bara sitta och mysa. Det kändes riktigt bra!!!

På fredagen har Madde fått fatt i en bröstpump. Nu skulle det väl ändå bli lite mer än bara några droppar i de där små behållarna. Och det blev det. Toppen!

Mathias kommer tillbaka till Gbg. Under dagen får de veta att dom fått ett rum på Ronald Mc Donaldhuset. Skönt! Då kan de äntligen ta upp Mirabelle. Madde ser fram emot att få vakna med sin stora tjej bredvid sig igen.

På kvällen besöker mamman och pappan tvillingarna ihop. Pappa Mathias sitter med Nellie och mamma Madde sitter med Norah. Känns så bra! Bara Mirabelle fattas…

Lördagen börjar hastigt vid frukosten. Barnmorskan Lillemor kommer in och frågar om det stämmer att det finns ett väntande rum på Ronald McDonald. Madde och Mathias säger att det stämmer. Då säger Lillemor att BBrummet behövs så snart som möjligt, att det finns folk som vill in. Det bestäms att så fort Madde hunnit äta lite så ska de börja plocka ihop sina saker och ”checka ut”. 2 minuter efter att Lillemor lämnat rummet kommer hon in igen och ber att Madde och Mathias ska lägga på ett kol. Madde blir irriterad eftersom hon hunnit äta en halv smörgås sen Lillemor var inne förra gången. Nu bestämmer Madde därför att hon ätit klart och så plockas sakerna ihop och bärs ut till bilen. Trots att de egentligen inte skulle åkt upp till R.Mc D huset förrän senare får de komma in i sitt rum. Det är jättefint. Ser ut som ett hotellrum. Och så får de egen kyl, frysfack och ett litet skåp. De ser fram emot att få spendera sina veckor där, hela familjen tillsammans… (eller, iaf nästan. Tar ca 3-4 minuter att gå ner till Norah och Nellie).

Senare under dagen får de veta av läkare att Halmstad vill ha ner flickorna så snart de är stabila nog att klara en transport. Detta eftersom familjen Nilsson tillhör Hallands landsting. Det här känns inte alls som bra nyheter för Madde och Mathias som precis trott att de ska få bo kvar på Ronald McDonald. I Halmstad finns ju inte alls samma boendemöjligheter. Hur ska det bli med Mirabelle??? Ska Madde och Mirabelle behöva bo ifrån varandra i 5-6-7 veckor??? Madde bekymrar sig mycket för detta och mår inte alls bra… Läkaren pratar om en ev. flytt redan söndag eller måndag.

På eftermiddagen åkte i alla fall Madde och Mathias ner till Veddige för att hämta sin stora lilla prinsessa. De blev kvar en stund på Porsmavägen och åt pizza med mormor, morfar, fam. Johnsson och gamlamormor. Trevligt!

På söndagen vaknade mamman, pappan och Mirabelle ihop. Det var riktigt mysigt. På eftermiddagen kom farmor, farfar, Samuel och Therese på besök. Farmor och farfar fick titta på Nellie o Norah och sedan fikade alla tillsammans.

Sedan var mamman nere hos flickorna en stund, hjälpte till att sköta dem och mata. Vid kvällsmålet var pappan nere och satt och höll Norah. Gos!

Nu väger Nellie 995 gram och Norah 940 gram.

Måndagen den 8 januari ser allt fortfarande bra ut med tjejerna. De sköter sig väl och läkare och sköterskor är nöjda med dem. Mamman och pappan turas om med att hälsa på och vara med Mirabelle. Funkar bra och känns bra. På eftermiddagen träffar de kuratorn och får hjälp med det som rör försäkringskassan och så pratar de om flytten till Halmstad. Camilla som kuratorn heter är jättetrevlig och när de lämnar hennes rum känns allt lite bättre.

Mamman hinner även med att ringa HN under dagen för att få in ett par annonser dagen efter.

På tisdagen hade familjen bestämt sig för att åka ner till Varberg och komikapp. Mathias hade en del saker som han kände att han behövde få ordning på. Sen tänkte de hinna med att handla och åka runt Veddige för att plocka upp lite grejer. Innan de åkte neråt skulle mamman springa upp till flickorna och säga god morgon, lämna lite mjölk och kolla hur natten varit. Hon hamnar mitt i läkarronden och får sitta och vänta en halvtimme. Sedan får hon träffa läkare Håkan som säger att flickorna ser så stabila ut att det ev. kan bli tal om flytt redan dagen där på. Beslut skulle tas under dagen och läkaren vill träffa Madde och Mathias vid 15.00 för samtal. Det var Madde inte beredd på. Djupt andetag och så in i bilen och på väg neråt. I bilen hinner Madde och Mathias samla sig och bestämma att de ska hämta upp mormor så att hon kan vara barnvakt. Det underlättar ju om Madde och Mathias kan sitta i lugn och ro med läkaren och blir det nu flytt så får Mirabelle åka med mormor till Veddige under flytten. Hastigt besök på KomiKapp. Kul att träffa alla. Mirabelle stormtrivs och jagar Inga-Lill och alla de andra snälla kollegorna till pappa. På komikapp känner Mirabelle sig hemma och vet precis var man ska hitta roliga saker.

När de kommer tillbaka till Gbg träffar de en av sköterskorna. Hon berättar att Norah börjar tuffa till sig. Hon skriker en halvtimme innan mat och om hon tappar nappen. En liten vilding med temperament. Känns bra tycker mamman men hoppas att Norah hinner lugna ner sig om nåt år. De får träffa läkaren som berättar att de avvaktar lite till. Nu ser det ut som att flytten blir tidigast torsdag eller fredag. Men den kan lika gärna ske efter helgen. Här är det verkligen dag för dag som gäller. Flickorna mår bra men har små grejer för sig som läkarna vill ha koll på. Inga stora saker som man behöver bekymra sig för. Småsaker som är mycket vanligt när man kommer så tidigt som tjejerna gjort. De glömmer av att andas emellanåt, Nellie kräks lite och så är det en artär man haft koll på. (ductus, förbindelse mellan lungor och kroppspulsåder som är öppen när bäbisen ligger i magen och som sedan ska stängas när bäbisen kommer ut. Är man för tidigt född behövs ofta hjälp med stängningen och det har tvillingarna fått i form av medicin.) Som sagt inga stora saker som man behöver bekymra sig för men läkarna vill bara vara helt säkra på att dessa småsaker har att göra med deras omognad och inte en infektion.

Senare på kvällen var mormor kvar med Mirabelle och mamman och pappan gick ner och satt med båda flickorna. När de kom upp till huset sen igen så hade morfar kommit upp. De fikade ihop innan mormor och morfar åkte hem igen. Mirabelle helt överlycklig över besöket.

Och nu är det då onsdag. I eftermiddags blev Norah och Nellie en vecka. Känns konstigt. Snacka om märklig start på året. Mathias och Mirabelle har vart nere och sagt god morgon och allt såg fint ut. Mathias var även uppe en stund på dagen och eftermiddagen. Flickorna sköter sig väl. Mamman har fått lite mer hosta och känt sig krasslig idag och därför hållt sig på rummet. Kan vara nåt i kroppen, man vet aldrig och just nu är det väldigt onödigt att chansa. Senare ikväll får pappan mer besked om hur det blir med halmstad.

Ja, så har vi haft det. Vi mår som sagt hyfsat bra allihop men är väldigt trötta. Har inte sovit riktigt som man ska och det har varit mycket info om allt möjligt. Huvudet sitter där det sitter, men mer är det inte. Vi försöker sova och ta det lugnt så fort det finns tillfälle men det är mycket som ska hinnas med på en dag. Man vill ju vara så mycket som möjligt med småtjejerna men även med Mirabelle. Så ska man hinna äta och vila någonstans emellan och så är det ju allt praktiskt att ta hand om med. (Madde har två bröst som behöver tömmas med jämna mellanrum.)Vi försöker ringa till nära och kära så fort det finns möjlighet. Vi vet att det är många som tänker på oss och vi är otroligt glada som är omgivna med så många underbara människor. TACK för att ni finns! Vi hör av oss snart igen. Ta hand om er!

Många KRAMAR Madde Mathias Mirabelle Norah Nellie